Basisoverwegingen bij het kiezen van een multimeter

Multimeters zijn een noodzakelijk hulpmiddel voor iedereen die met elektronica werkt. Afhankelijk van de aangeschafte meter, kunnen er waarden als spanning, stroom, weerstand, temperatuur enzovoorts mee worden gemeten. Multimeters zijn alles-in-een instrumenten voor foutopsporing, circuitbouw en testen.

(Bron afbeelding: Digilent, Inc.)

De eerste factor waar een gebruiker rekening mee moet houden, is waar de meter voor zal worden gebruikt. Zoals ik zei, wat een multimeter test is volledig afhankelijk van het soort meter dat je hebt aangeschaft. Weten waar de multimeter voor zal worden gebruikt, helpt ook om te beslissen welke soort/maat meter moet worden aangeschaft. Er zijn bestaan zowel grote desktop-units als meters in zakformaat, en alle varianten die daar tussen in liggen.

De volgende overweging moet zijn of je toepassing handmatige bereikinstelling vereist, of dat automatische bereikinstelling acceptabel is. Dit werkt precies als het klinkt. Een meter met automatische bereikinstelling selecteert automatisch het juiste bereik (range) voor de test die moet worden uitgevoerd (bijv. ampère, milliampère, microampère etc.) en bij handmatige bereikinstelling moet de gebruiker het meetbereik zelf instellen voor een meer nauwkeurige testaflezing.

Ah ok. Dus waarom zou ik niet gewoon een meter met automatische bereikinstelling kopen? Dankzij hun zeer hoge nauwkeurigheid bieden multimeters met handmatige bereikinstelling de gebruiker de mogelijkheid om de aflezing zo nodig op meer decimalen in te stellen. Voor veel toepassingen is dit niet nodig, maar wanneer het wel nodig is, is een meter met handmatige bereikinstelling het enige juiste instrument. Voor gebruikers die een dergelijke hoge nauwkeurigheid slechts af en toe nodig hebben, kan een automatische meter met een aantal functies voor handmatige bereikinstelling ook een goede oplossing zijn.

Sommige meters meten slechts één type waarde, terwijl andere meters er wel zes of meer meten. Voor elke klus is een passende meter te vinden. Voor degenen die net beginnen en twijfelen over wat ze moeten kopen, zou ik een meter aanbevelen die in elk geval spanning, stroom en weerstand meet en een die een continuïteitstestfunctie heeft.

(Bron afbeelding: Mueller Electric Co)

Na alles over multimeters te hebben gezegd wat ik te zeggen had, wil ik het nog even over een aantal mogelijkheden voor verschillende meetpennen. De meeste meters worden met minstens één set meetpennen geleverd, sommige met meer dan één. De meest voorkomende meetpen is de testpen. Testpennen hebben een fijne punt aan het uiteinde, waardoor je er op krappe punten in circuits mee kunt "sonderen" voor tests of draadisolatie. Alhoewel bij een multimeter meestal testpennen worden meegeleverd, bestaan er nog vele andere soorten meetpennen. Hoe je deze het beste kunt gebruiken is afhankelijk van de toepassing. Enkele soorten meetpennen:

  • Grijper/haken
  • Krokodilleklemmen
  • Spade
  • Pincet-geleiders

Er zijn nog vele andere varianten die ik niet heb genoemd, en voor elke variant bestaan bovendien verschillende groottes. Let op, als een meter temperatuur kan meten, zal er een speciale temperatuurmeetpen nodig zijn.

Deze krachtige instrumenten zijn onmisbaar in ieder lab/Makerspace. Ze besparen je uren frustratie bij het oplossen van problemen en kunnen je in bepaalde situaties zelfs geld laten besparen.

Achtergrondinformatie over deze auteur

Image of Ashley Awalt

Ashley Awalt is Technische Contentontwikkelaar, sinds 2011 actief bij Digi-Key Electronics. Zij behaalde haar diploma als geaggregeerde in toegepaste wetenschappen aan het Electronics Technology & Automated Systems from Northland Community & Technical College via het studiebeursprogramma van Digi-Key. Haar huidige rol bestaat erin om mee te werken aan het creëren van unieke technische projecten, het documenteren van het proces en verder deel te nemen aan de productie van video-opnames voor de projecten. In haar vrije tijd houdt Ashley zich graag bezig met - o, wacht even, bestaat er wel zoiets als vrije tijd als je moeder bent?

More posts by Ashley Awalt