EUR | USD

Vernieuwers schitteren met inspirerende ideeën alhoewel er veel hetzelfde is gebleven op de CES 2019

De CES 2019 was overspoeld met 5G, drones, kunstmatige intelligentie (AI), allerlei autonome systemen, wearables en intelligente (maar ook minder intelligente) connectiviteit en beveiliging voor woningen. Daarnaast waren er interessante aankondigingen over nieuwe chips van Nvidia en een geweldige keynote van Lisa Su van AMD, terwijl er in de verschillende stands van de beurs tal van interessante concepten, ideeën en gadgets te bewonderen waren; en ook een aantal producten die voornamelijk verwondering en de vraag “Waarom?” bij je deden opkomen. Hieronder een aantal van deze concepten, ideeën en gadgets die wat ons betreft onder de categorieën verassend, nuttig, praktisch en inspirerend vielen.

Laat ons beginnen met de categorie 'verrassend'. Na vele uren wandelen en praten met leveranciers van de recentste technologische innovaties, bracht een bezoek aan de stand van Millner-Haufen Tool Company ons in een staat van zowel cognitieve dissonantie als technische realiteit (afbeelding 1).

Afbeelding 1: Millner-Haufen trad volledig buiten de gebaande paden en verraste alle aanwezigen met een klinkklare en overtuigende demonstratie van hoe hun multifunctionele, flexibele boorbitjes gehard staal en betonblokken in een oogwenk in gatenkaas veranderen. (Bron afbeelding: ClariTek/TechWire International)

Als je ooit een boorbitje hebt gebroken, zul je begrijpen waarom deze demonstratie van hoe gemakkelijk de multifunctionele boorbitjes meebogen en vervormden terwijl ze zich door gehard staal, beton en tegels boorden zo fascinerend was. Ik moet toegeven dat ik behoorlijk enthousiast was en dat kwam zowel door de fantastische en verassende demonstratie als door mijn eigen ervaring met de gewone boorbitjes die je in de winkel koopt. Het perfecte verjaars- of kerstcadeau - of zeg maar gerust, de perfecte investering - voor iedereen die gereedschap gebruikt, zowel professionals als hobbyisten. Een deel van het geheim van het succes is natuurlijk dat je ze correct moet gebruiken, op de juiste snelheid voor het materiaal dat je wilt boren.

Zo, nu is het tijd om het over klassieke CES-demonstraties te gaan hebben.

Bacteriologische elektrische profielen gebruiken voor een geoptimaliseerde behandeling van de huid

Deze demonstratie van Skin Electric uit Taiwan was fascinerend omdat hij is gebaseerd op hun eigen onderzoek dat op de eerste plaats aantoonde dat huidbacteriën elektrische impulsen afgeven, en ten tweede dat elke vorm van bacteriën zijn eigen elektrisch profiel heeft (afbeelding 2).

Afbeelding 2: Skin Electric ontdekte dat huidbacteriën elektrische signalen afgeven, met een profiel dat specifiek is voor elke bacteriënstam. Op grond hiervan bedacht het team een nauwkeurige methode om huidziektes te behandelen. (Bron afbeelding: ClariTek/TechWire International)

Op basis van deze bevindingen ontwikkelde Skin Electric een manier om te bepalen welke specifieke bacterie een huidziekte kan veroorzaken, om zo de correcte behandeling te bepalen. Dit staat in schril contrast met huidige behandelingstherapieën, gebaseerd op trial-and-error methodes met verschillende plaatselijk ingebrachte en via orale weg toegediende chemische stoffen en hormonale behandelingen.

Wat hebben oorstukjes en autonome voertuigtechnologie met elkaar gemeen?

Dit kan van toepassing zijn op veel van wat op CES werd getoond, aangezien AI, oftewel kunstmatige intelligentie, de rode draad is. Hoe dan ook, het 'Pilot Translating Earpiece' van Waverly Labs (afbeelding 3) en het OmniCam-systeem van OmniEyes zijn bijzonder interessant. Het zijn goede voorbeelden van hoe redelijk eenvoudige front-end hardware kan worden geïnstalleerd en steeds nuttiger wordt, zowel voor de gebruiker als voor de maker van de hardware, dankzij back-end AI-algoritmen en data-sexploitatie.

Afbeelding 3: AI bewijst zijn nut voor reizigers, het Pilot Translating Earpiece vertaalt 15 talen direct in het oor. (Bron afbeelding: ClariTek/TechWire International)

HetPilot Translating Earpiece begrijpt en vertaalt 15 talen, rechtstreeks in het oor van de gebruiker. Het combineert spraakherkenning, machine-gebaseerde vertaling en wearable.technologie; maar het meest fascinerende aspect is dat de hardware na verloop van tijd “slimmer” wordt omdat de algoritmen de gegevens van elke gebruikssituatie integreren.

Op gelijkaardige wijze dient het model van OmniEyes om de relatief eenvoudige OmniCam dashcam-technologie verder te ontwikkelen voor huidige en toekomstige voertuigen, om plaatselijke points of interest (winkels, borden, kuilen, standbeelden) te identificeren en die gegevens ter analyse naar een database terug te sturen (afbeelding 4). Terwijl de bestuurder contextuele informatie krijgt, kan OmniEyes, dankzij de constante streaming van gegevens naar de database van het bedrijf, dataservices aan derden aanbieden, die ook gebruik kunnen maken van de realtime weergave van belangrijke punten en bezienswaardigheden.

Afbeelding 4: de OmniCam dashcam van OmniEyes analyseert de omgeving om points of interest voor de bestuurder te identificeren, en voert tegelijk een constante update uit van een externe database die analyses uitvoert via kunstmatige intelligentie . (Bron afbeelding: ClariTek/TechWire International)

OmniEyes maakt gebruik van zelf ontwikkelde technieken om de gegevens aan de rand (van de camera) te analyseren, teneinde de hoeveelheid informatie die wordt teruggestuurd te minimaliseren, zodat ook de benodigde bandbreedte en het stroomverbruik worden beperkt.

De toepassingen van het oorstukje en de camera zijn twee zeer goede voorbeelden van hoe eenvoudige hardware kan worden gebruikt om kritieke gegevens te verzamelen, terwijl ook een goede en steeds beter wordende service aan de eindgebruiker wordt geleverd. Dit alles zonder dat er hardware-updates nodig zijn. In feite lijken deze toepassingen sterk op Alexa van Amazon of Home van Google, een relatief eenvoudig systeem in vergelijking met de externe servers en de algoritmen die erachter zitten, die voortdurend beter worden en de apparaten slimmer en nuttiger maken.

Zorg voor ouderen en zieken

Ik weet uit eigen ervaring wat het betekent om voor een ouder familielied te zorgen. Kort geleden is zij overleden, zij ruste in vrede. Ik sprak mijn eigen frustratie over het gebrek aan echt nuttige oplossingen om haar , of oudere mensen in het algemeen te helpen al eerder uit (zie, “Zorg voor ouderen: dat moet beter kunnen”). In het geval van mijn eigen schoonmoeder heeft de verkeerde medicatie in een revalidatiecentrum de condities in gang gezet die tot haar overlijden hebben geleid. Hoe is dat mogelijk met de hedendaagse technologische mogelijkheden?

Hoewel de op CES 2019 gepresenteerde technologie haar niet meer zal helpen, werden er oplossingen voor specifieke situaties en omstandigheden gedemonstreerd die op een dag kunnen worden samengevoegd in een meer uitgebreid protocol of schema voor ouderenzorg.

Vallen is bijvoorbeeld een van de meest beangstigende gebeurtenissen voor bejaarden. Sommigen kunnen gewoon niet meer opstaan, wat op zich al beangstigend is, maar velen breken ook hun heup of andere botten. De E-vone schoen kan weliswaar geen valpartijen voorkomen, maar verstuurt een draadloze waarschuwing bij een val, zodat er in elk geval iemand naar ze toe kan komen (afbeelding 5).

Afbeelding 5: de E-vone schoen is ontworpen voor ouderen en verstuurt een draadloze waarschuwing bij een valpartij. (Bron afbeelding: ClariTek/TechWire International)

Ik zou hier een meer preventieve benadering willen voorstellen: ontwikkel een manier om de gegevens van de beweging van de voet te analyseren om achteruitgang in het evenwichtsgevoel te detecteren. Indicators kunnen bijvoorbeeld meer beweging van de voetspieren aangeven wanneer de gebruikers onbewust meer manoeuvres uitvoeren om hun evenwicht te herstellen. De schoen kan dan een waarschuwing versturen voordat het daadwerkelijk tot een valpartij komt.

Eveneens in verband met ouderen en mensen met beperkingen, demonstreerde Triple W hun DFree wearable voor incontinentie (afbeelding 6). Dit systeem detecteert wanneer de blaas bijna vol is, om “ongelukjes” te helpen vermijden.

Afbeelding 6: de DFree van Triple W waarschuwt gebruikers wanneer hun blaas bijna vol is, om “ongelukjes” te helpen vermijden. (Bron afbeelding: ClariTek/TechWire International)

Het doel van DFree is weliswaar nobel , maar er kan toch zeker nog veel meer worden afgeleid van de bewaking van het vloeistofpeil in de blaas . Te weinig vloeistof betekent een rood alarm vanwege te geringe vloeistofinname; een gevaarlijke maar vaak voorkomende situatie, niet alleen bejaarden en zorgbehoevenden maar voor vele andere personen. Helemaal geen vloeistof kan een teken van nierfalen zijn. Verder kan spectrale analyse of radiogolfanalyse van de vloeistof merkers aantonen die wijzen op andere condities die nog niet gedetecteerd werden. Ruimte te over dus voor nieuwe ideeën .

Om even een lichtere toon aan te slaan, BrainRobotics heeft een interessante vooruitgang geboekt op het gebied van goedkopere slimme protheses (afbeelding 7).

Afbeelding 7: BrainRobotics ontwikkelde een betaalbare intelligente prothesehand met ingebouwde machine-learning om hem intuïtiever te maken voor gebruikers. (Bron afbeelding: ClariTek/TechWire)

Deze prothesehand heeft acht elektromyografische sensoren voor precisiedetectie van signalen afkomstig uit de hersenen. Verder zorgt het mechanische ontwerp dat het kostenplaatje kan worden beperkt door vervangbare delen te voorzien, in plaats van de hele hand te moeten vervangen. Er werd gebruik gemaakt van machine-learning-technieken om de hand intuïtiever te maken voor de gebruiker.

Tot slot: net wanneer je denkt dat ledverlichting niet nog intelligenter kan worden, komt Sengled op de proppen met een uiterst slim ontwerp dat een bewegingssensor in een ledlamp integreert (afbeelding 8). Je zet de lamp gewoon in een normale fitting voor buiten en opeens heb je een buitenlamp die beweging detecteert, zonder dat je een andere fitting moet kopen of opnieuw moet bedraden.

Afbeelding 8: Sengled integreerde op slimme wijze een bewegingssensor in een ledlamp voor buiten om standaard buitenverlichting te transformeren in lampen die beweging detecteren. (Bron afbeelding: ClariTek/TechWire International)

Conclusie

In tegenstelling tot sommige andere startups, hebben Sengled en de andere hier genoemde bedrijven wel degelijk voor innovatie gezorgd. Het was schokkend en teleurstellend om te zien dat vele anderen daarentegen producten presenteerden die niets anders zijn dan imitaties of kleine variaties van al bestaande producten. . Een bedrijf waarmee ik een gesprek had, demonstreerde een namaakversie van de buitencamera en ledlamp van Ring. Ik vroeg de vertegenwoordiger of er iets was dat het apparaat onderscheidde van het origineel van Ring, en hij antwoordde heel eerlijk dat er geen verschil is. Ik verliet de stand en vroeg mij af “Waarom?” Misschien is het wel een goed bedrijfsmodel, maar het is erg ontmoedigend op een beurs die verondersteld wordt een voorbode van de toekomst te zijn. Gelukkig waren er een aantal parels die inspiratie bieden voor toekomstige ontwerpideeën.

Achtergrondinformatie over deze auteur

Image of Patrick Mannion Patrick Mannion begon als ingenieur en analyseerde meer dan 25 jaar lang de elektronica-industrie. Hij concentreerde zich op geïnformeerd redactioneel werk, om ingenieurs te helpen om risico's te beheren, kosten binnen de perken te houden en ontwerpen te optimaliseren. Voorheen was hij brand director en vicepresident van de elektronicagroep van UBM Tech, maar staat nu in voor gepersonaliseerde content services.
More posts by Patrick Mannion