EUR | USD

De waarde van atomische bibliotheken in EDA

Al generaties lang wordt een verhit debat gevoerd over het gebruik van atomische of op losse wijze gekoppelde bibliotheken in EDA-tools. Het is niet mijn bedoeling om partij te kiezen, maar ik wil wel delen wat ik handig vind bij het gebruik van atomische bibliotheken. Maar laat me eerst definities geven van atomische en op losse wijze gekoppelde bibliotheken. Atomische bibliotheken zijn bibliotheken waarin symbolen en voetafdrukken al zijn gekoppeld en de bijbehorende gegevens, zoals onderdeelnummers, zijn geassocieerd. In op losse wijze gekoppelde bibliotheken zijn het symbool en de voetafdruk niet vooraf toegewezen, en is weinig tot geen specifieke onderdeelinformatie beschikbaar.

Met atomische bibliotheken kan ik een hoop voorwerk doen bij het ontwerpen van mijn schema. Ik kan niet alleen een bestelbaar onderdeel selecteren dat in een stuklijst kan worden geplaatst, maar selecteer ook de voetafdruk voor mijn printplaat. Volledig atomische bibliotheken bevatten meestal informatie over het onderdeel zelf, of op zijn minst een koppeling naar de gegevens. Het ontwerpproces wordt vereenvoudigd doordat ik de pinout- en andere specificaties van het onderdeel kan opzoeken.

Soms gebruik ik bepaalde onderdelen voor meerdere ontwerpen, omdat ik ze handig vind. En de atomische bibliotheek maakt ze nog praktischer.

Ik moet wel bekennen dat ik een beetje bevooroordeeld ben: ik was een van de vele mensen die hebben meegewerkt aan de Digi-Key KiCad-bibliotheek. Ik moedig je aan om de bibliotheek te proberen, deze zal je wellicht beter bevallen dan je denkt.

Als je deze blog interessant vond, overweeg dan een bezoek aan de KiCon (26-27 april 2019), waar ik een korte lezing zal geven over het ontstaan van de Digi-Key KiCad-bibliotheek.

Achtergrondinformatie over deze auteur

Image of Reid Landsrud

Reid Landsrud, senior technicus toegepaste techniek, werkt sinds 2007 bij Digi-Key. Hij heeft een diploma als geaggregeerde in toegepaste wetenschappen in elektronicatechnologie en geautomatiseerde systemen bij het Northland Community & Technical College Reid is een KiCad-fanaticus en specialiseert zich in PIC-microcontrollers. In zijn vrije tijd knutselt hij met verschillende elektronische projecten en oude mechanische spullen.

More posts by Reid Landsrud