EUR | USD

De SCTL55 IO-link Smart Configurator van Carlo Gavazzi

Probleemoplossing met een sensor zou soms zoveel handiger zijn als je de sensorgeschiedenis kon bekijken vanaf één gebruiksvriendelijk apparaat. Wanneer is de sensor in gebruik genomen? Hoe vaak is de maximale temperatuur bereikt? Wat waren de omstandigheden rondom de toepassing waarin de sensor is geïnstalleerd? Carlo Gavazzi levert de antwoorden. Hun nieuwe handheld SCTL55 Smart Configurator voor Industrie 4.0 geeft je al deze info, en nog veel meer. Ik was onlangs bij de PackExpo 2019 in Las Vegas en daar kon ik een live demonstratie bijwonen van de Smart Configurator van Carlo Gavazzi. In deze blog bespreken we de mogelijkheden van dit revolutionaire apparaat voor allerlei IO-link-toepassingen.

Eerst de basics: de Smart Configurator werkt handheld, en heeft een HD-touchscreen van 5,5 inch. Hij is voorzien van extra ledlampjes voor apparaatmeldingen als Voeding, IO-link, Error, S102 en USB. Op de SCTL55 draaien speciale apps waarmee de gebruiker geavanceerde diagnoses kan uitvoeren. Hiermee kun je de complete apparaatgeschiedenis bekijken: de datum van ingebruikname, de prestaties gedurende de gehele levensduur, alle cycli, alarmen, omgevingsdata, het aantal detecties en nog veel meer. Het apparaat heeft een intuïtieve gebruikersinterface waarmee je zelfs de meest complexe sensoren kunt bedienen. Dit verlaagt ook de belasting op de PLC's.

Afbeelding 1: SCTL55 IO-link Smart Configurator van Carlo Gavazzi. (Bron afbeelding: Carlo Gavazzi)

De configurator wordt geleverd met vier standaard aansluitingen voor sensoren: de M12, M8 met drie draden, M8 met vier draden, en een kabelaansluiting met verbindingspunten voor testclips. Het apparaat is voorzien van een SD-kaartsleuf voor eenvoudige bestandsconfiguratie en een Micro-USB-aansluiting voor de laadkabel. De krachtige Li-ion batterij geeft de SCTL55 een batterijduur van 5 uur bij operationeel gebruik en 22 uur in stand-by. Eén van mijn favoriete functies: als het IODD-bestand van de sensor niet aanwezig is in het geheugen, kan de SCTL55 via een wifi-verbinding snel de specificaties downloaden van een hele reeks sensoren. Daarmee kan de Smart Configurator vervolgens de volledige datageschiedenis van een sensor bekijken: omgevingsomstandigheden, tijden, detecties, gebeurtenissen, cycli en allerlei andere gegevens.

De Configurator ondersteunt het meest recente IO-link-protocol, versie 1.1. Dat maakt het bijzonder eenvoudig om sensoren te configureren. Daarnaast is het apparaat ook compatibel met oudere versies van IO-link (1.0). De sensorparameters kunnen gemakkelijk worden aangepast met een hoge resolutie, zodat je het meeste uit je sensor kan halen in de toepassing. Je kan allerlei basisparameters nauwkeurig afstemmen op je doel: de output van de sensor instellen op NPN of PNP, een Push-Pull-instelling doorvoeren, bepalen of de sensor normaal open of normaal gesloten werkt, en natuurlijk het detectiebereik aanpassen. Ook complexere functies zijn mogelijk, zoals een tijdsvertraging of logische poorten. En werk je met meerdere sensoren? De Smart Configurator kan het instellingenpakket van één sensor opslaan en toepassen op de volgende sensoren die worden ingesteld. Zo hoef je niet iedere afzonderlijke sensor handmatig te configureren, wat veel tijd kan besparen.

De Smart Configurator heeft dus nogal wat te bieden. Wat betekent dat in de praktijk? Ten eerste maakt het preventief onderhoud een stuk gemakkelijker voor de technici in de fabriekshal waar de sensoren hun werk doen. Bovendien is de technologie schaalbaar van kleine installaties tot aan complexe sensornetwerken. Als engineer kan je de configurator direct bij de machine aansluiten op de gewenste sensoren – zelfs als die ingebouwd zijn binnen in de machine. Het apparaat kan vervolgens waarschuwen als de machine te lang op de operationele grenswaarden draait (bijv. langdurig aanhouden van de maximumtemperatuur), wat de levensduur van de sensoren verkort. Met deze input kan preventief onderhoud worden gepland voor minder downtime, schade, omzetverlies en veiligheidsrisico's.

De SCTL55 is momenteel op voorraad bij Digi-Key. Ga voor meer informatie naar de Carlo Gavazzi's productpagina voor de Smart Configurator.

Voor meer informatie:

https://www.youtube.com/watch?v=iyiX9tTj8vE&feature=youtu.be

https://www.gavazzionline.com/pdf/BRO-SCTL55-eng.pdf

https://www.gavazzionline.com/pdf/sctl55_im.pdf

https://www.gavazzionline.com/pdf/IO-Link_System_Description_engl_2018.pdf

Achtergrondinformatie over deze auteur

Image of Eric Halvorson

Eric Halvorson, Partnership Marketing Manager – Strategic Programs, werkt al meer dan 12 jaar bij Digi-Key. Eric houdt zich voornamelijk bezig met de markt van de industriële automatisering. Hij studeerde in 2011 af aan het Northland Community and Technical College met een AAS diploma in Electronics Technology and Automated Systems. Tot voor kort werkte Eric als Product Manager op de elektromechanische afdeling, waar hij zich voornamelijk bezig hield met schakelaars. Eric wijdt zijn vrije tijd aan houtbewerking en dingen repareren en hij is ook graag op de schietbaan te vinden.

More posts by Eric J. Halvorson